ELEKTRİK FATURALARINA ZAM YOLDA
28.06.2021

ELEKTRİK FATURALARINA ZAM YOLDA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; ülke genelinde yaşanan kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerinde yaz aylarında üretiminde düşüş yaşandığını; doğalgaza yapılan zammın da santrallerin maliyetini artırdığına dikkat çekerek, “Hem kuraklık hem de doğalgaza yapılan zam; tüketimin artacağı yaz aylarında elektrik zammını gündeme getirdi. Vatandaşımızı elektrik değil, faturası çarpacak. Elektrik zammı iğneden ipliğe her şeyin zamlanmasına da neden olacak. İktidar şirketler yerine vatandaşı kollamayı tercih etmeli” diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; elektrik faturalarında yaşanması beklenen zamla ilgili yaptığı değerlendirmede şunları dile getirdi:

KURAKLIK ELEKTRİK ÜRETİMİNİ ETKİLEDİ: Küresel iklim değişikliği nedeniyle Türkiye genelinde büyük bir kuraklık yaşanıyor. Tarımı ve gıda güvenliğini olumsuz etkileyen kuraklık aynı zamanda Türkiye’nin enerji üretimini de sekteye uğratacaktır. Türkiye’deki toplam elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini karşılayan hidroelektrik santralleri kuraklıktan doğrudan etkileniyor. Hidroelektrik santrallerinin kuraklık nedeniyle tam kapasiteyle çalışamamaları elektrik üretiminde dönemsel düşüşlere neden olacaktır.

YAZ AYLARINDA ELEKTRİK TÜKETİMİ ARTACAK: Yaz ayları ülkemizde elektrik tüketiminin arttığı bir dönemi oluşturuyor. Temmuz ve Ağustos aylarında elektrik tüketimi yıl içinde Türkiye’de en üst seviyeye ulaşmaktadır. Tüketimin artacağı bir dönemde kuraklık kaynaklı hidroelektrik santrallerindeki düşüş elektrik üretiminin azalmasına; üretimin düşmesi de fiyatların yükselmesine neden olacaktır. Nitekim sektörden gelen veriler hidroelektrik santrallerin elektrik üretimindeki payının gerilediğini; doğalgazdan üretim payının ise arttığını göstermektedir.

SANTRALLERİN MALİYETİ DE ARTTI: Öte yandan 1 Ocak 2021’den bu yana elektrik üretimi yapan santrallere satılan doğalgaza yüzde 21 düzeyinde zam yapılmıştır. Bu durum santrallerinin üretim maliyetlerinin de artması anlamına gelecektir. Türkiye’de elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 22’si doğalgaz santrallerinden karşılanmaktadır. Doğalgazdan üretim yapan santrallerinin maliyetlerinin artması elektik fiyatlarını da artıracak.

FATURALARA YANSITMAMAK İKTİDARIN ELİNDE: EPDK elektrik tarifesini 3 aylık dönemlerle belirlemektedir. Bu kapsamda Temmuz ayında yeni tarifenin yayınlanması beklenmektedir. İktidar kendi yandaş şirketlerini değil, vatandaşı kollamayı tercih ederse elektrikteki maliyet artışını yansıtmamayı tercih edebilir. Zaten 1 Ocak’tan bu yana 6 kez doğalgaz, pompa fiyatlarına yansıyacak şekilde 3 kez akaryakıt, 1 kez de elektrik faturaları zamlandı. Vatandaşın artık yeni bir zammı daha kaldıracak ne bütçesi var ne de tahammülü. Vatandaş perişan durumda.

ÇİFTÇİ VE SANAYİCİ DE ETKİLENECEK: Elektrik tarifesi zamlanırsa yalnızca konutları, çiftçimizi ve sanayicimiz de olumsuz etkileyecek. Çiftçimiz son bir yıl içerisinde yüzde 30’un üzerinde artarak rekor kıran elektrik tarifesi nedeniyle zaten tarlasını sulayamaz duruma geldi. Bir zam daha yapılması durumunda çiftçi tarlasını ekmekten vazgeçecek. Sanayicimiz zaten döviz kurundaki artış nedeniyle rekabet edemez duruma gelmişti, şimdi artan maliyetle daha da zora girecek.

CHPnet

SİTELERİ