TEK ADAMIN VATANDAŞI VURAN FATURALARI
22.02.2021

CHP’Lİ AKIN, ELEKTRİK VE DOĞALGAZ RAPORLARINI BİRLEŞTİRDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, Erdoğan’ın ilk kez Cumhurbaşkanı seçildiği 2014’ten bugüne kadar vatandaşın artan enerji faturalarını hesapladı. CHP’li Akın; iki ayrı raporu birleştirerek “TEK ADAM AŞ’nin Vatandaşa Enerji Faturaları” adıyla bir dijital dergi çalışması da yaptı.

Buna göre Ocak 2014’te bir hanenin 277 kilovatsaat olan tüketimi 100 liralık bir fatura olarak yansırken; Ocak 2021 tarihinde aynı tüketim 220 lira 50 kuruş olarak fatura edildi. Başka bir deyişle Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk kez Cumhurbaşkanı seçildiği 2014’ten bugüne kadar vatandaşların ödediği elektrik faturası 2,2 kat arttı.

Dergide yer alan bilgilere göre; 2014 yılında 100 liralık elektrik faturasının 21,04 lirası dağıtım bedeli olurken; 2021’de bu bedel 3 kattan fazla artarak 68,26 liraya çıktı. Bu durum tek adam sisteminde vatandaş yerine özelleştirilen dağıtım şirketlerinin kollandığını da gösterdi.

Çalışmaya göre Erdoğan’ın ilk kez Cumhurbaşkanı seçildiği 10 Ağustos 2014 tarihinden bu yana doğalgaz faturaları yaklaşık 1,8 kat arttı. Çalışmaya göre Ocak 2014 tarihinde 100 lira olan doğalgaz faturası tüketim miktarı değişmeden Şubat 2021’de 176 liraya yükseldi.

Dergide; Erdoğan’ın ilk kez Cumhurbaşkanı seçildiği tarihte doğalgaz dağıtım şirketlerine ödenen ve faturalara yansıyan sistem kullanım bedeli de 3,5 kat arttı. Buna göre Ocak 2014 tarihinde tüketilen metreküp başına 0,0623 lira olarak fatura edilen tutar; Şubat 2021 tarihinde 0,2179 liraya çıktı.

CHP’li Akın’ın çalışmasında; kış aylarında ortalama 100 metrekare büyüklüğündeki bir evde ısıtma amacıyla çalıştırılan bir kombinin en düşük sıcaklık ayarında dakikada yaklaşık 0,007 metreküp doğalgaz harcadığı belirtildi. Bu kapsamda mutfak ve sıcak su kullanımı hariç günlük tüketimin de ortalama 10 metreküp olduğu belirtildi.

Çalışmaya göre günlük 10 metreküp tüketim üzerinden yapılan hesaplamaya göre kış ayında tüketilen 300 metreküp doğalgaz bedeli Ocak 2014 tarihinde 303 lira tutarındaki fatura tutarı; Şubat 2021 tarihinde 540 TL’ye yükseldi.

Dergiye şuradan ulaşabilirsiniz:

CHPnet