VATANDAŞA İNDİRİM YOK, ŞİRKETLERE KIYAK VAR
01.04.2021

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yeni tarifesinden özel şirketlere çifte kıyak çıktığını, vatandaşın ise unutulduğunu dile getirdi. CHP’li Akın; elektrikte mesken birim fiyatına yüzde binde 23 oranında indirim yapılırken; dağıtım bedelinin ise binde 40 oranında arttığına; devletin şirketlere sattığı elektriğin birim fiyatına ise yüzde 17 oranında indirim yapıldığını belirterek, “İktidar vatandaşımızı değil, şirketleri kolluyor. Hem şirketlerin kasasına giren dağıtım bedelini artırdılar hem de şirketlere satılan elektriğin birim fiyatı düşürdüler. Vatandaşın fatura indirim beklentisi ise başka bahara kaldı” değerlendirmesinde bulundu.

EPDK 1 Nisan 2021 tarihi itibarıyla uygulanacak yeni tarifesinde lisanssız tesislerin dağıtım bedelini güncellerken; CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın; EPDK’nın 1 Nisan 2021 tarihi itibarıyla uygulanacak yeni tarifesine göre vatandaşların değil; dağıtım şirketlerinin kollandığını dile getirdi.

ŞİRKETLERİN ALDIĞI DAĞITIM BEDELİ ZAMLANDI

CHP’li Akın; EPDK’nin kararıyla uygulanacak yeni tarifeye göre meskenlerde birim kilovatsaat bedeli binde 23 oranında azalırken; birim kilovatsaat başına ödenen dağıtım bedelinin ise binde 40 oranında arttığına dikkat çekti. CHP’li Akın; “Elektrik birim fiyatında yapılan indirimin neredeyse iki katı tutarında dağıtım bedeli arttı. Başka bir deyişle vatandaşın ödeyeceği fatura değişmeyecek ancak faturadan özel dağıtım şirketlerine ayrılan pay artacak. Vatandaşa indirim yok, şirketlere kıyak var” değerlendirmesinde bulundu.

ŞİRKETLERE SATILAN ELEKTRİĞE İNDİRİM YAPILDI

EPDK’nin kararında ayrıca EÜAŞ’ın aktif enerji toptan satış tarifesinde yapılan düzenlemeyle şirketlere indirim yapıldığına dikkat çeken CHP’li Akın; elektrik dağıtım şirketleri ile görevli tedarik şirketlerine satılacak elektriğin fiyatının yüzde 17,48 oranında indirildiğini de dikkat çekti. CHP’li Akın, buna göre şirketlerin devletten daha ucuza elektrik alarak bunu vatandaşa dağıtacaklarını dile getirdi. Akın, şunları kaydetti:

‘ŞİRKETLERE ÇİFTE KIYAK YAPTILAR’

“21 dağıtım şirketinin çoğunun borç batağında olduğu, bu şirketlerin yükümlü oldukları alt yapı yatırımını bile yapamaz durumda olduklarını biliyoruz. Vatandaş indirim beklerken; söz konusu düzenleme iktidarın vatandaşı değil, şirketleri kolladığını bir kez daha gösterdi. Düzenlemeyle hem şirketlerin kasasına giren dağıtım bedelini artırdılar hem de şirketlere satılan elektriğin birim fiyatını düşürdüler. Şirketlere çifte kıyak yaptılar.

‘VATANDAŞIN İNDİRİMİ BAŞKA BAHARA’

Salgın hastalık tehlikesi nedeniyle ülke çapında esnafından çiftçisine, sanayicisinden sokaktaki satıcılara kadar vatandaşlarımız ya geçim kaynağını kaybetti ya da gelirlerinde büyük kayıplar yaşadı. Vatandaşlarımız bir yandan sağlıkları için endişe ederken, diğer yandan maddi zorluklarla boğuşmak durumunda kaldı. Halkın sorunlarına çözüm üretmesini beklediği iktidar; vatandaşın indirim beklentisini başka bahara bırakarak, dağıtım şirketlerini kollamaya devam etti.